Sayfalar

15 Eylül 2013 Pazar

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR: 16 EYLÜL 1935;

78 YIL ÖNCE BUGÜN,
CUMHURİYET DÖNEMİNDE SOVYETLER BİRLİĞİ’NDEN ALINAN
8,5 MİLYON TL. KREDİ İLE KURULAN VE SANAYİ HAREKETİNİ BAŞLATAN İLK TESİS OLAN “KAYSERİ SÜMERBANK BEZ FABRİKASI” AÇILMIŞTI.

Rus mimar İvan Nikolaev tarafından Sovyetler Birliği’nde tasarlanmış olan Kayseri Sümerbank Tekstil Fabrikası’nın temeli, 20 Mayıs 1934 tarihinde dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmış, inşaası 16,5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak açılmıştı. Açılış töreninde Sovyet elçilik mensupları, Adalet Vekili, Sağlık Vekili ve İktisad Vekili Celal Bayar hazır bulunmuşlardı.

Türkiye’de sanayileşme hareketini başlatan, halk tipi ucuz pamuklu kumaş üretmek için devlet tarafından yapılmış ilk tesis olan Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası, toplam 922.500 metrekarelik kapalı alana sahipti ve hizmete açıldığı yıllarda 2100 işçi ve 155 memur istihdam etmekteydi.


Yapılış amacı, ekonomik ve sosyal işlevi ile Fabrika doğrudan Türkiye Cumhuriyetinin uluslaşma çabalarıyla bağlantılı, “modernleşme” hareketinin tetiklendiği bir düzenleme olarak da ütopyanın somutlaşmış haliydi.


9 Ağustos 1999 tarihinde üretimi durdurulan Fabrika, önce dönemin Dışişleri Bakanı ve Kayseri Milletvekili İsmail Cem’in girişimleriyle özelleştirilmek yerine kamulaştırılarak 2001 yılında Erciyes Üniversitesine devredilmiş, 2006 yılında tesis Belediyeye devredilmiş, ardından da 49 yıllığına yeni kurulacak olan Abdullah Gül Üniversitesi’ne tahsis edilmişti.

 Sonrasında “Emre Arolat Architects” tarafından eski yapıların ve binaların yeni bir masterplan ve mimari özelliklere uygun ve uyum içerisinde değerlendirildiği bir proje hazırlanmış, Proje 2012 Ekim ayında Singapur’da yapılan Dünya Mimarlık Festivali’nde “Eğitim Yapıları” kategorisinde birincilik ödülüne layık görülmüştü.
 

http://www.youtube.com/watch?v=VFQXkOhINGY

Hiç yorum yok: