Sayfalar

10 Ekim 2013 Perşembe

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR: 11 EKİM 1981;

32 YIL ÖNCE BUGÜN,
YÖNETMEN ERDEN KIRAL’IN 1979 YILINDA ÇEKTİĞİ, ORHAN KEMAL’İN AYNI ADLI ROMANINDAN, SENARYOSUNU ÖNCE MAHMUT TALİ ÖNGÖREN’İN, DAHA SONRA BEĞENİLMEDİĞİ İÇİN TUNCEL KURTİZ’İN TEKRAR YAZDIĞI “BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE” FİLMİ, STRASBOURG’DA YAPILAN OYLAMA SONUCU
“AVRUPA’NIN EN İYİ FİLMİ” SEÇİLMİŞ, ÖDÜLÜ ALMASI İÇİN PARİS’E ÇAĞRILAN ERDEN KIRAL, YURTDIŞI YASAĞI YÜZÜNDEN ÖDÜLÜNÜ ALMAYA GİDEMEMİŞTİ.
Filmin negatifleri ortadan kaybolmuş, yıllarca Erden Kıral onları aramış hatta ailesine bile vasiyet etmişti ki, Yapımcı Nurettin Sezer’in onları koruyabilmek için İsveç’e kaçırdığı ortaya çıkmıştı.
Yönetmen Erden Kıral

Filmin negatifleri tekrar yönetmenin eline geçtikten sonra film
2 Mayıs 2008’de Türkiye’de gösterime verilebilmişti.
Filmin başına gelenler bununla sınırlı kalmamıştı, filmin ilk gösterimi
13 Eylül ’de Antalya Film Festivali’nde yapılacaktı, ancak festivalden bir gün önce 12 Eylül darbesi gerçekleşmiş, film gösterime girdiği halde belki de bir kez gösterildikten sonra Adana Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından uygunsuz bulunmuş ve gösterimi yasaklanmıştı.
Bir yıl sonra tekrar Antalya Film Festivali’nde gösterilmiş, dikkat çekmiş, “En İyli Film Ödülü”nü alması garanti olarak görülmüştü, ancak Kültür Bakanlığı Daire Başkanı, jüri üyesi Burçak Evren’e “En İyi Film Ödülü”nün seçimini kendilerine bırakmalarını istemiş, Burçak Evren, filmin ödül almasının engellemeye çalışıldığını anlamış ve jüri toplantısında ödülün “Bereketli Topraklar Üzerinde”ye verilmesini istemiş, Bakanlık üyeleri bunu onaylamamış ve o sene “En İyi Film” dalında ödül vermemeyi, Erden Kıral’a “En İyi Yönetmen”, başrol oyuncularından Yaman Okay’a da “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülü verilmesini kararlaştırmışlardı. Ödüller açıklandığında Erden Kıral, kendisine verilen ödülü kabul etmemişti.
“Bereketli Topraklar Üzerinde” romanını, Orhan Kemal 1954 yılında yazmış, para kazanmak umuduyla köyden ayrılıp şehire göç eden “İflahsızın Yusuf”, “Köse Hasan” ve “Pehlivan Ali”nin başından geçen olayları aktarmıştı eserinde.
Orhan Kemal romanı hakkında; “Bu kitap, kendi bilgi ve görgülerim dışında, bir lokma ekmek için kötü iş şartları içinde zehir gibi bir hayatı yaşayanlardan derlenmiş malzemeyle meydana gelmiştir. Yayımlanmadan önce, çeşitli ırgat, usta, usta yardımcısını toplayarak bir gece sabaha kadar okudum onlara. Dinlediler. ‘Pardon’, dediler, ‘Bu, bu kadar olur, bütün anlattıkların doğru, eksik bile… Çukurova'nın bereketli topraklarında öyle işler olur ki, aklın durur. Sana anlatsak, bir değil beş roman çıkarırsın...’ demişlerdi” diye konuşmuştu.

Hiç yorum yok: