Sayfalar

29 Ekim 2013 Salı

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR: 30 EKİM 1961;

52 YIL ÖNCE BUGÜN,
SOVYETLER BİRLİĞİ, 1945 YILINDA AMERİKA’LILARIN HİROŞİMA’YA VE NAGAZAKİ’YE ATTIKLARI HİDROJEN BOMBALARININ YAKLAŞIK 1400 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE (57 MEGATON TNT’YE EŞDEĞER) “TSAR BOM” (ÇAR BOMBASI) ADINI VERDİKLERİ DÜNYANIN EN BÜYÜK HİDROJEN BOMBASINI SOVYETLER BİRLİĞİNİN KUZEYİNDE NOVAYA ZEMLYA TAKIMADALARI ÜZERİNDE SUKHOY NOS ADASI’NDA PATLATMIŞLARDI.

Bomba patlatıldıktan sonra oluşan mantar bulutu 160 kilometre uzaktan dahi görülebilmiş, mantar yerden 56 kilometre yüksekliğe kadar bir taç yapmıştı.

Bu nükleer denemenin, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Nikita Kruşçev’in, 1960 yılı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda sarfettiği “Kuz’kina Mat”a (Kuzka’nın anası) deyimine bağlayanlar da olmuştu.
Zira Kruşçev’in sarfettiği bu iki kelime bir Rus deyişiydi ve birilerine göz dağı vermek ya da ders vermek, cezalandırmak anlamına gelerek, “Size göstereceğiz, ayağınızı denk atın” demekti.
O yıllarda ABD ile Sovyetler arasında süren Soğuk Savaş ve Nükleer Silahlanma yarışı göz önüne alındığında bu varsayım çok da isabetsiz sayılamaz.

Bu denemenin ardından Birleşmiş Milletler, hem ABD’yi hem de Sovyetleri gezegenemizi riske sokabilecek bu silahlanma yarışına son verilmesi çağrısını yapmıştı.   

Hiç yorum yok: