Sayfalar

7 Kasım 2013 Perşembe

114 YIL ÖNCE BUGÜN, BRONX ZOO AÇILMIŞTI...

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR:
8 KASIM 1899;


114 YIL ÖNCE BUGÜN,

NEW YORK BRONX’DA 107 HEKTARLIK ALAN ÜZERİNDE
“BRONX HAYVANAT BAHÇESİ” AÇILMIŞTI.

Hayvanat bahçesinde günümüzde 6000'in üzerinde hayvan, 500'ün üzerinde hayvan türü bulunmaktadır.


Ayrıca 19. yüzyıl sonlarına kadar Afrika’da var olan insan talanının bir simgesi olmuş
Ota Benga’nın maymunla sergilenmiş bir resmi de burada bulunmaktadır.


Ota Benga (ölüm belgesindeki adı: Otto Bingo 1883 - 20 Mart 1916), Belçika Kongo’sundan (bugün Demokratik Kongo Cumhuriyeti) ABD’ye getirilen bir pigmedir. 1904 yılında Amerikalı misyoner Samuel Philips Verner tarafından Belçika Kongo’sunda yakalanmış ve diğer renkdaşları gibi zincire vurularak ve çok zor şartlar altında ABD’ye götürülmüştü.
1904 yılında St.Louis Dünya Fuarı'nda çeşitli maymun türleriyle birlikte aynı kafeste “İnsana En Yakın Ara Geçiş Formu” olarak teşhir edilen Ota Benga, 2 yıl sonra New York Bronx Hayvanat Bahçesi’nde birkaç şempanze, bir goril ve bir orangutan ile birlikte “İnsanın Eski Ataları” adı altında sergilenmişti. Ayrıca, hayvanla insan arası geçiş aşamasını bulma iddiasındaki bilimadamları, Ota Benga’nın üzerinde çeşitli deneyler yapmışlardı.
Daha sonra bazı hristiyan hayır kurumlarının baskısıyla hayvanat bahçesinden çıkartılmış ve medenileştirme adı altında maruz kaldığı çeşitli uygulamaların etkisinden kurtulamamış ve 32 yaşında iken çaldığı bir tabancayla kendisini kalbinden vurarak intihar etmişti.

Afrikalı kabilelerden Chirichiri'lerin bir ferdi olan Ota Benga'nın ismi kendi dilinde “Dost” anlamına geliyordu ve evli iki çocuk babasıydı.






Hiç yorum yok: