Sayfalar

5 Kasım 2013 Salı

12 YIL ÖNCE BUGÜN, UÇMUŞ, UÇMUŞ SABENA UÇMUŞTU!..

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR:
6 KASIM 2001;

12 YIL ÖNCE BUGÜN,

BELÇİKA HÜKÜMETİ TARAFINDAN, HAVA YOLU TAŞIMACILIĞI ÇALIŞANLARI ULUSAL SENDİKASI ÖNCÜLÜĞÜNDE 23 MAYIS 1923’TE KURULAN VE İLK UÇUŞUNU, 1 HAZİRAN 1923’DE


BRÜKSEL-LONDRA ARASINDA  GERÇEKLEŞTİREN,
78 YILLIK  BELÇİKA ULUSAL HAVA YOLU ŞİRKETİ
(The Societé Anonyme Belge d'Exploitation de la Navigation Aérienne)
İFLASINI AÇIKLAMIŞTI.


11 Eylül’de ABD’ye yapılan terör saldırısının ardından havacılık şirketlerinin yaşadığı kriz büyümüş önce Sabena’nın %49,5 hissesine de sahip olan Swissair iflas etmiş, ardından da kriz Sabena’yı  vurmuştu.


%50,5 hisseye sahip olan Belçika Hükümeti Sabena’ya 12,5 milyon Euro kredi sağlayacağını açıklamış ancak bu kredinin verilebilmesi için Avrupa Birliği Komisyonunun onayını istemişti. Komisyon, haksız rekabet kurallarını dikate alarak, yaptığı değerlendirme sonucunda söz konusu desteğin AB kurallarına uygun olmadığına karar vermişti.



Bu iflasın sonucunda, şirkette çalışan en az 9 bin, Sabena bağlantılı şirketlerde çalışan 10 bine yakın kişi de işsiz kalmıştı.


1965 yılında aynı zamanda bir sanat koleksiyoncusu da olan Sabena’nın Başkanı Gilbert Perier, ünlü Belçikalı ressam René Magritte‘e Sabena için bir resim sipariş etmiş, sanatçı da resmi 1966 yılında tamamlamıştı. Magritte’in (L’Oiseau Ciel) “Cennet Kuşu” adını verdiği çalışması tarifelerde, broşürlerde, posterlerde ve kitapçıklarda kullanılmaya başlanmış, 1973’ten itibaren de Sabena’nın yeni amblemi olarak yerini almıştı.




Magritte, bir mektupta bu resmi ile ilgili olarak
“ Bay Perier’in çabalarına teşekkür ederim. Sabena’nın uçaklarında benim “Cennet Kuşu”mun kullanılması, benim hayatımı bir parça daha rahat yaşamamı sağlayacaktır”
demişti.


Hiç yorum yok: