Sayfalar

15 Kasım 2013 Cuma

32 YIL ÖNCE BUGÜN, “KINOWA”NIN YARATICISI ANDREA LAVEZZOLA VEFAT ETMİŞTİ.

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR:
16 KASIM 1981;

32  YIL ÖNCE BUGÜN,

1950 YILINDA YARATTIĞI “KINOWA” ÇİZGİ ROMAN KARAKTERİ İLE ÇOCUKLUK YILLARIMIZDA İZ BIRAKMIŞ İTALYAN GAZETECİ,
YAZAR VE KARİKATÜRİST ANDREA LAVEZZOLA,
76 YAŞINDA VEFAT ETMİŞTİ.

Kinowa’nın senaryolarını yazan Lavezzolo bu senoryoları “A.Lawson” adıyla imzalamıştı. Çizgi Roman’ı önceleri EsseGesse Takımı (Pietro Sartoris, Dario Guzzon, Giovanni Sinchetto, ki bu takım Tommiks’i, Teksas’ı, Kaptan Swing’i ve Tom Braks’ı da resimleyen takımdır),
daha sonraları ise Pietro Gamba resimlemişti.

1950’lerden itibaren Kinowa adıyla Türkiye’de Ceylan Yayınları tarafından yayımlanmaya başlayan Çizgi roman serisi, 1959 yılından sonra da yine Ceylan Yayınları tarafından Fotoroman olarak da yayınlanmıştı.
Ayrıca 1970’lerin başlarında Çetin İnanç tarafından yönetilen Kinova, Kara Şeytan ve Kamçılı Kadın adlı Türk filmlerinde Kinova’yı Hüseyin Zan canlandırmış ancak bu karakterin maskeli olması dışında orijinal çizgi roman ile her hangi bir ilgisi olmamıştı.

Kinowa’nın konusu kısaca, ailesiyle birlikte yolculuk etmekte olan Sam Boyle’un kervanına Kızılderililer saldırır, karısı öldürülür, kendisinin de kafa derisi yüzülerek öldü sanılıp bırakılır. Sam bu olaydan sonra yöreye yerleşir ve bir izci gibi hayatını sürdürmeye başlar. Öte yandan intikam almak için, yüzüne taktığı korkunç bir maske ile Kızılderililere korku salmaktadır. Ancak bir gün, o saldırı sırasında öldüğünü sandığı oğlu Jack’in Kızılderililer tarafından kaçırılıp büyütüldüğünü öğrenir.

Çizgi romandaki Sam Boyle/Kinowa’nın yanısıra, oğlu “Silver” Jack Boyle/Kızılderililer arasında Kızıl Tüy, Kinowa’nın eski dostu ve keskin nişancı “Long Rifle” lakaplı Charles Atkins ve sadık atı “Bingo” da vardır.



Hiç yorum yok: