Sayfalar

4 Kasım 2013 Pazartesi

408 YIL ÖNCE BUGÜN, VATAN HAİNİ GUY FAWKES BARUT FIÇIŞIYLA YAKALANMIŞTI...

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR:
5 KASIM 1605;

408 YIL ÖNCE BUGÜN,

İNGİLTERE TARİHİNİN EN BÜYÜK “VATAN HAİNİ” OLARAK KABUL EDİLEN GUY FAWKES (YA DA GUIDO FAWKES), LONDRA’DA GECE YARISI KRALİYET AİLESİNE VE ARİSTOKRATLARA KARŞI HAVAYA UÇURMAYI PLANLADIĞI KOMPLOCULARDAN BİRİNİN İHBARI ÜZERİNE PARLAMENTO BİNASI’NIN MAHZENLERİNDE, BOL MİKTARDA BARUT FIÇISI İLE YAKALANMIŞTI.

İŞKENCELER SONUCU YANDAŞLARININ ADINI DA VERMİŞ VE ÇIKARILDIĞI MAHKEME TARAFINDAN VERİLEN İDAM HÜKMÜ GEREĞİ 31 OCAK 1606’DA SARAYIN KARŞISINDA İDAM EDİLMİŞTİ.


Guy Fawkes (13 Nisan 1570 - 31 Ocak 1606), York şehrinde doğmuş, Katolik bir İngiliz askeriydi, 1593’te İspanyol Ordusunun Hollanda’da bulunan birliğine katılmış, 1604’de İngiltere’ye geri dönmüştü. Muhafazakâr Protestan Kral I. James'e, kraliyet ailesine ve tüm diğer aristokratlara karşı yapılan ve İngiliz tarihinde “Barut Komplosu” olarak bilinen olayda aktif olarak rol almıştı. Katolik Monarşik rejimde kökten bir devrime gitmek amacıyla toplanan on iki komplocu, Westminister Sarayı’ndaki İngiliz Parlamento Binasını, o yılki aristokrasi zirvesinde (her yıl ekim ya da kasım ayında tekrarlanan) havaya uçurmaya karar vermişti. Komploculardan birinin saray çevresinden bir tanıdığına, 5 Kasım 1605 günü saraydan uzak durmasını tavsiye eden bir mektup göndermesi sonucu komplo ortaya çıkmış; Fawkes, 5 Kasım gece yarısı parlamento mahzenlerinde bol miktarda dolu barut fıçısıyla yakalanmıştı.

İngilizler, tarihlerindeki bu olayı ülkenin demokrasi zincirinde önemli bir halka olarak kabul eder ve her yıl 5 Kasım gecesi, Birleşik Krallık ve Krallığa bağlı tüm eyaletlerde Barut Komplosunun başarısızlığa uğratılmasını Guy Fawkes Gecesi olarak kutlar, havai fişekler patlatır, büyük fıçılar ateşe verilerek caddelerde yuvarlanır ve Guy Fawkes maskesi takılmış kuklalar yakılır. Günümüzde bu daha çok politik değil bir eğlence amacıyla yapılan bir kutlamaya dönüşmüştür.


“Barut Komplosu” önce Alan Moore’un yazıp David Lloyd’un çizdiği V for Vendetta” adlı bir çizgi romana konu olmuş, roman da 2005 yılında ABD-Alman ortak yapımı V for Vendetta” ismiyle bir sinema filmine uyarlanmış ve 2006 yılında gösterime girmişti.

Filmin başrollerinde “V” rolünde Hugo Weaving ve “Evey Hammond” rolünde de Natalie Portman rol almışlardı. Hikâye; geleceğin İngiltere'sinde (2020) geçmekteydi, “Barut Komplosu”ndaki duruma benzer bir şekilde diktatör bir rejime bireysel bir başkaldırının toplumsal bir başkaldırıya dönüşmesi anlatılmaktaydı. 
Geleceğin İngiltere'sinde geçen filmde terör olaylarında büyük kayıplar verdikten sonra kurtuluşu baskıcı bir yönetimde bulan ingiliz halkının uyanış öyküsü anlatılmaktaydı.

Film, “V”nin Evey'i kurtarması ile ve “V”nin;
“Hatırla, 5 kasım gecesini hatırla
Barutu, ihaneti ve komployu
Hiç bir neden bilmiyorum ki gerektirsin
Barut komplosunun unutulmasını”

sloganı ile başlar.
“V”, sadece kapalı devre TV yayını yapılan İngiltere’de yayıncı kuruluşu basar ve bir sonraki sene 5 Kasım'da her şeyin değişeceğini ve onun gibi düşünen herkesin sonraki sene 5 Kasım'da Parlemento Binası'nın önünde toplanmasını ister.
Filmin sonunda halk değişime hazırdır, diktatörü devirmek ve parlamentonun havaya uçmasını izlemek için “V”nin göndermiş olduğu Fawkes maskeleri ile 4 Kasım geceyarısı parlementoya doğru önlerindeki askerlerden oluşmuş barikatı aşarak yürürler.

O sıralarda “V”, Evey'in kollarında ölür. Dedektif Finch, patlayıcı dolu metro vagonuna konmuş “V”nin cenazesine ve vagonları harekete geçirmek üzere olan Evey'e ulaşır, ancak onun sözlerinden etkilenerek silahını indirir. Film parlamento binasının Çaykovski’nin 1812 Üvertürü eşliğinde havaya uçurulması ile sona erer.
Film boyunca “V”, maskesini sadece bir kez, ağlamak için çıkarır, ancak bu sahnede bile yüzü değil maske görünür.

“Bu maskenin altındaki et ve kemiklerden oluşan yüz,
benim benliğime ait değil.
Bu maskenin altında etten fazlası var.
Bu maskenin altında bir fikir var,
ve fikirler kurşun geçirmez!”

“V”

Filmdeki parlemento binası yıkımı çekimleri için Whitehall (Trafalgar ile Parlamento Meydanları arasında uzanan bulvar) dört gece boyunca özel izinle kapatılmıştı.

Hiç yorum yok: