Sayfalar

29 Kasım 2013 Cuma

505 YIL ÖNCE BUGÜN, İTALYAN MİMAR ANDREA PALLADIO DOĞMUŞTU.


TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR:
30 KASIM 1508;



505 YIL ÖNCE BUGÜN,

BATI MİMARİSİNİN EN FAZLA ÖRNEK ALINAN VE
NEOKLASİK MİMARİNİN TEMELLERİNİ ATTIĞI KABUL EDİLEN İTALYAN MİMAR, ANDREA PALLADIO DOĞMUŞTU.


Andrea di Pietro Della Gondola - Palladio



Asıl adı Andrea di Petro Della Gondola olan, taş oymacılığı ve heykeltraşlık üzerine eğitim alan mimar, 30’lu yaşlarında taşçı olarak villasında çalıştığı, İtalyan Tiyatrosuna önemli yenilikler getirmiş oyun yazarı, şair, edebiyat kuramcısı ve dil bilgini Kont Gian Giorgio Trissino’nun ilgisini çekmiş, onun tarafından kendisine Yunan mitolojisindeki bilgi tanrıçası Pallas Athene’yi çağrıştıran “Palladio” adı takılmıştı.


Kont Gian Giorgio Trissino

Andrea Palladio’nun en ünlü eseri, Vatikan’dan emekli olup artık memleketi olan Kuzey İtalya’da Venediğin kırsalı olan Vicenza’da yaşamaya karar veren ve bir kır evi yaptırmak isteyen Monsenyör (rahip) Paolo Almerico için Roma’daki Pantheon’dan ilham alarak inşaa ettiği, daha sonra Capra Ailesinin olan Villa Almerico Capra’dır ve daha çok tam anlamıyla simetrik olan planlaması nedeniyle Villa Rotonda olarak adlandırılır.



Kare planlı olan yapının dört cephesinde altışar sütunlu portikolar yerleştirilmiştir.

Bu birbirinin eşi dört görkemli cephe ve orta mekanı örten kubbe heybetini arttırmıştır. Daha önceleri kubbe daha çok dini yapılarda kullanılmış olsa da, Palladio Roma Hamamlarında da kubbenin kullanılmış olmasından hareketle sivil mimaride de kullanılabilirliğini kanıtlamıştı.



1567 yılında inşaatına başlanan villa, Palladio 1580 yılında vefat edince, öğrencisi Vincenzo Scamozzi tarafından üstlenilmiş ve 1606 yılında bitirilebilmişti.
Vincenzo Scamozzi
Vincenzo Scamozzi, Palladio’nun planlamış olduğu projede iki değişiklik yapmış, yapının ortasındaki merkezi holü iki kata dönüştürmüş ve Palladio’nun yüksek bir yarım kubbe ile örtmek istediği ortadaki merkezi holün üzerine Roma’daki Pantheon’dan esinlenerek bir oculus (gökyüzüne açık bir delik) yapmak istemiş ve bu nedenle de kubbenin yüksekliğini düşürerek daha yatık bir kubbe yapmıştı.














Günümüzde villayı çevreleyen ahır ve müştemilat gibi yapılar Palladio’nun ölümünden sonra eklenmiştir. Villa daha sonraki dönemlerde özellikle 18. Yüzyıl İngiliz Aristokratları için bir model oluşturmuş ve çokca benzeri inşaa edilmişti.

Villanın içi de dışı kadar etkileyicidir. Önemli salonların duvarlarındaki ve tavanlarındaki freskleri, Alessandro ve Giovanni Battista Maganza kardeşler ile Anselmo Canera boyamışlardı.

Batı Salon aynı zamanda Kutsal Oda olarak da kabul edilir ve bu nedenle fresklerde dini motifler ön plandadır.

Doğu Salonda ise villanın ilk sahibi Rahip Paolo lmerico’nun allegoric yaşam öyküsü işlenmiştir. Bu haliyle villa bir kır evinden ziyade bir katedrali anımsatan bir atmosfere sahiptir.




İtalyan Cumhuriyeti  tarafından 2008 yılında
Andrea Palladio’nun doğumunun 500. yılı münasebetiyle
bastırılan Altın 20 Euro.
Ön yüzünde Mimarın portresi, arka yüzde ise Villa Rotonda.
(21 cm. çap, 6.45 gr ağırlık, 5500 adet)
1979 yılında Amerikalı yönetmen Joseph Losey’in yönettiği Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Don Giovanni” Operası’nın filmi, Villa Rotonda ve İtalya’nın Veneto bölgesinde çekilmiş, film En İyi Yönetmen de dahil olmak üzere 1980 yılında César Ödüllerine aday gösterilmiş ve Beyazperdeye uyarlanmış en iyi Opera olarak kabul edilmişti.









Hiç yorum yok: