Sayfalar

1 Kasım 2013 Cuma

66 YIL ÖNCE BUGÜN, EN BÜYÜK “SPRUCE GOOSE” İLK VE SON KEZ UÇTU...

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR:
2 KASIM 1947;

66 YIL ÖNCE BUGÜN,
AMERİKALI İŞ ADAMI HOWARD HUGHES’İN HAVACILIK ŞİRKETİ HUGHES AIRCRAFT TARAFINDAN İMAL EDİLEN, AĞIR NAKLİYE UÇAĞI PROTOTİPİ H-4 HERCULES, YA DA ELEŞTİRMENLER TARAFINDAN SAVAŞ NEDENİYLE ALÜMİNYUM KULLANIMINA KONAN SINIRLAMALAR YÜZÜNDEN TAHTA VE LAMİNATTAN YAPILDIĞI İÇİN LADİN KAZ ANLAMINDA “SPRUCE GOOSE” DİYE İSİM TAKILAN, O GÜNE KADAR YAPILMIŞ EN BÜYÜK KANAT AÇIKLIĞI OLAN VE YÜKSEK DENİZ UÇAĞI İLK VE SON KEZ UÇMUŞTU…




Spruce Goose, günümüzde ABD’nin Oregon şehrinde Evergreen Havacılık Müzesi’nde muhafaza edilmekte ve sergilenmektedir.





Aslında H-4 Hercules takma adına rağmen Ladin ağacından değil, Huş ağacından yapılmıştı.




Aynı zamanda havacı, film yönetmeni, film yapımcısı da olan
iş adamı Howard Robert Hughes Jr., dünyanın en varlıklı insanlarından biriydi. Serveti günümüz parasıyla 12,8 Milyar Dolar civarındaydı.


Daha 19 yaşındayken Petrol sondaj makinaları üreten bir fabrikanın başına geçen Hughes, kısa sürede büyük paralar kazanıp 1930’da sinema, 1931’de de içki sanayiine girmişti.

Daha sonra havacılığa merak sarmış, 1938’de kendi düşüncelerine gore hazırlanmış bir uçakla 3 gün 19 saatte dünyanın çevresini dolaşmıştı. TWA havacılık şirketi’nin dörtte üç hissesini ele geçirerek bu alanda da söz sahibi olmuştu.
Büyük bir servet hazırladığı ve çekimi uzun yıllar sürmüş olan başrolünde efsanevi sarışın Jean Harlow’un rol aldığı “Hell’s Angels” (Cehennemin Melekleri) filmi 1930’da tamamlandığında büyük beğeni toplamıştı. 1953 yılında bir Tıbbi Araştırma Enstitüsü kuran Huges obsesif kompulsif bozukluk nedeniyle çevresindeki insanlar ile sürekli sosyal ilişkilerde sorunlar yaşamış, bir süre sonra çevresi ile ilişkilerini keserek 5 Nisan 1976’da ölümüne dek kapalı bir hayat yaşamış ve kimselere görünmemişti.


2004 yılı yapımı, yönetmenliğini Martin Scorsese’nin yaptığı, başrollerinde Leonardo DiCaprio ve Cate Blanchett’in oynadığı “The Aviator” (Göklerin Hakimi) filmi, Howard Hughes’in hayatını ve “Spruce Goose”in öyküsünü anlatıyordu.

Film Drama dalında En İyi Film Altın Küre Ödülü’nü almış, ayrıca 11 dalda Oscar’a aday gösterilmiş, 5 Oscar almıştı.



http://www.youtube.com/watch?v=wGNyAd2uffg

Hiç yorum yok: