Sayfalar

25 Kasım 2013 Pazartesi

71 YIL ÖNCE BUGÜN, TÜM ZAMANLARIN EN İYİ AŞK FİLMİ SAYILAN “CASABLANCA” GÖSTERİME GİRMİŞTİ.

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR:
26 KASIM 1942;

71 YIL ÖNCE BUGÜN,

II. DÜNYA SAVAŞINDA, ALMANLARIN FRANSA’YI İŞGALİ SIRASINDA VİCHY KENTİ CİVARINDA KURULAN ALMANYA’NIN KUKLASI “VICHY” FRANSIZ DEVLETİ’NİN KONTROLÜNDEKİ FAS’IN CASABLANCA KENTİNDE MICHAEL CURTIZ YÖNETMENLİĞİNDE ÇEKİLEN, HUMPREY BOGART VE INGRID BERGMAN’IN BAŞROLLERİNİ PAYLAŞTIĞI
VE 2002 YILINDA  AMERİKAN FİLM ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN
TÜM ZAMANLARIN EN İYİ AŞK FİLMİ SEÇİLEN
“Casablanca”
FİLMİ’NİN DÜNYA PRÖMİYERİ NEWYORK’TA
HOLLYWOOD THEATRE’DA YAPILMIŞTI.


Film, gösterime girdiği 1943 yılında 8 dalda Oskar’a aday olmuş, En iyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dallarında 3 Oscar kazanmıştı.


Filmin konusu II. Dünya Savaşı’nın başlarında geçmekteydi. Çek direniş örgütünün lideri Victor Lazlow (Paul Henreid), Alman toplama kampından kaçarak Casablanca'ya gelmişti ve amacı Lizbon’a, oradan da ABD’ye iltica etmekti.


Fakat bütün umutları, şans eseri Casablanca’nın en meşhur gece kulübünün sahibi olan Rick’e bağlanmıştı. Rick Blaine (Humprey Bogart), kaçış için gerekli olan pasaportlara sahip tek kişiydi.




Öte yandan Rick’in, Victor’un yakalanması ya da ölmesi için önemli bir nedeni vardı; Victor’un karısı Ilsa Laszlo (Ingrid Bergman), Rick’in bir zamanlar kendisini terk ettiğine inandığı ve kalbinin derinliklerine gömdüğü büyük aşkıydı.



Bu tüm zamanların en iyi aşk filminin çoğu sahnesinin geçtiği Rick’in sahibi olduğu Casablanca’nın ünlü gece kulübü, günümüzde, filmin atmosferini yaşatan bir mekan olarak ve Rick Café Casablanca olarak Fas’ın Casablanca şehrinde yaşatılmaya çalışılmakta.


Rick Café Casablanca, eski bir Amerikalı diplomat olan Kathy Kriger tarafından geliştirilmiş. Restoran 1930 yılında inşa edilmiş merkezi bir avluya sahip büyük bir geleneksel Fas Konağında yer almakta. Atlantiğin görüntüyü alan liman odaklı cephesi dışında üç cepheli bir konak olan mekan, filmin atmosferini yansıtan ağır ahşap oyma kapıları, farklı bir cadde girişi ile dikkat çekmekte.


Konak tamamen restore edilmiş ve yenilenmiş, Amerikalı tasarımcı mimar Bill Willis, dekorasyonda dramatik ışık efektleri, karmaşık ve otantik antikalar, boncuklu pirinç masa lambaları, ahşap oymalı ve kakmalı paravanlar, kafesler, kemerler ve korkuluklar kullanarak Casablanca filminin hayalini yaşatacak mimari ayrıntılara yer vermiş.  

Casablanca filminin dekorasyonuna sadık kalınarak hazırlanmış mekanda ek olarak Fas’ın el sanatları sanayisini temsil eden çini ve ahşap işleri, oyma mermer şömine, zeminde el yapımı terracota karolar gelen ziyaretçilerin kendilerini tam anlamıyla filmin consepti içerisinde hissetmelerini sağlamaktadır.

1 yorum:

Halit dedi ki...

Bu filmi izledim. Tavsiye ederim.