Sayfalar

17 Aralık 2013 Salı

101 YIL ÖNCE BUGÜN, YÜZYILIN EN ÜNLÜ BİLİMSEL KEŞİF SAHTEKARLIĞI YAPILMIŞTI.

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR:
18 ARALIK 1912;

101 YIL ÖNCE BUGÜN,

GEÇEN YÜZYILIN EN ÜNLÜ VE BÜYÜK BİLİMSEL KEŞİF SAHTEKARLIĞI YAPILMIŞTI.

Amatör Arkeolog ve Koleksiyoncu Charles Dawson, İngiltere’nin Güney Sussex bölgesinde, Uckfild’de Piltdown çakıl ocağında bir kafatası bulmuştu.
Arkeolog Charles Dawson (1864-1916)

“Piltdown Adamı” olarak adlandırılan bu kafatasını, insanlar ile maymunlar arasındaki kayıp evrimsel bağlantı, “kayıp halka” olarak ilan etmiş ve ona kendi soyadından türeterek, “Eoanthropus dawsoni” adını vermişti.
Bilim adamları, Piltdown Adamının kafatası ve çene kemiği fosilini başlangıçta o güne kadar bilinmeyen erken dönem bir insan türüne ait olduğunu düşünmüşlerdi.
Ancak zamanla fosilin gerçekliği üzerine tartışmalar artmış, özellikle paleontologlar ve evrim biyologları Piltdown Adamı'na kuşkuyla yaklaşmıştı. Ancak bu kuşkuların ve araştırmaların sonucu ancak kırk yıl sonra alınabilmişti.

Ayaktakilerden sağdan ikinci Charles Dawson

Piltdown Adamı keşfi, tarihteki en ünlü ve önemli sahteciliklerden biriydi, zira ortaya atıldığı andan itibaren insanın evrimi konusuna büyük ilgi çekmesine rağmen, Piltdown Adamı’nın bilimsel bir sahtekarlık olduğu kesin bir şekilde ancak 1953’teki Uluslararası Paleontologlar Kongresinde kanıtlanabilmişti.

Kafatası aslında modern çağdan bir insana, çene kemiği ise 500 yıllık bir orangutana aitti. Eski görünebilmesi için kafatası bir demir çözeltisine ve kromik aside batırılarak aşındırılmıştı.

Hiç yorum yok: