Sayfalar

3 Aralık 2013 Salı

215 YIL ÖNCE BUGÜN, İTALYAN FİZİKÇİ VE DOKTOR LUIGI GALVANI VEFAT ETMİŞTİ.



TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR:
4 ARALIK 1798;

215 YIL ÖNCE BUGÜN,


BİOELEKTROMAGNETİZMİ’İ KEŞFEDEN İTALYAN FİZİKÇİ VE DOKTOR
 LUIGI
DOĞDUĞU KENT OLAN BOLONYA’DA
61 YAŞINDA VEFAT ETMİŞTİ.

Kas ve Sinir hücrelerinin elektrik ürettiğini keşfeden İtalyan Fizikçi, Tıp Doktoru ve Akademisyen Luigi Galvani, kimyasal yolla elektrik elde edilebileceğini keşfettiğinden bu işleme soyadından türetilen “galvanism” denmektedir.



Galvani 1771’de yaptığı araştırmalar ile kurbağa bacaklarının belirli bazı metallerle temas etmesi sonucu refleks olarak hızla harekete geçmesinin bu hayvandaki iç elektrik sonucunda ortaya çıktığı sonucuna varmasına yol açmıştı. Bu nedenle de İngilizcede “galvanize” kelimesi günlük hayatta birisini harekete geçirmek, şok etmek anlamlarında kullanılagelmişti.

Daha sonra Galvani’nin arkadaşı Volta onun elektrik alanındaki çalışmalarını değerlendirerek önemli buluşlar yapmıştı. Elektrik akımını ölçmekte kullanılan “galvanometre” de Galvani’den sonra onun adıyla anılmaya başlanmıştı.
Galvani Bolonya’da anatomi profesörlüğü yaparken 1797’de Kuzey İtalya’nın Fransa tarafından işgali ve ardından kurulan Fransız güdümlü Cisalpine Cumhuriyeti’ne bağlılık yemini etmediği için Üniversitedeki görevinden alınmış, bir yıl sonra da depresyona girerek, yoksulluk içerisinde kardeşinin evinde 61 yaşında vefat etmişti.

Günümüzde Bolonya’nın merkezinde yer alan Galvani’nin evi korunmaktadır. Eski Bolonya Üniversitesinin konumlandığı ve 1838’den beri Belediye Kütüphanesi olarak kullanılan “Archiginnasio”nun yer aldığı meydan da
onun adı ile anılmaktadır.

Meydanda Galvani’yi ünlü kurbağa deneylerinden birini gözlemlerken tasvir edilmiş mermer bir heykeli bulunmaktadır.

Hiç yorum yok: