Sayfalar

25 Aralık 2013 Çarşamba

32 YIL ÖNCE BUGÜN, YOLSUZLUK DEDİKODUSU ÜZERİNE İSTİFA EDEREK ÖRNEK OLMUŞ BİR SİYASETÇİ OLAN SUAT HAYRİ ÜRGÜPLÜ VEFAT ETMİŞTİ.

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR:
26 ARALIK 1981;

32 YIL ÖNCE BUGÜN,

HUKUKÇU, SİYASETÇİ VE DEVLET ADAMI
SUAT HAYRİ ÜRGÜPLÜ
13 YILDIR MÜZDARİP OLDUĞU KALP RAHATSIZLIĞINDAN DOLAYI SABAH SAAT 06:35’TE İSTANBUL’DA VEFAT ETMİŞ, NAAŞI EDİRNEKAPI ŞEHİTLİĞİNE KALDIRILMIŞTI.



1903 yılında Şam’da Şeyhülislam Ürgüplü Hayri Efendi’nin oğlu olarak dünyaya gelmiş olan Suat Hayri Ürgüplü, Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1926 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirmişti.
1930’larda Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu,oturanlardan soldan birinci Suat Hayri Ürgüplü.

Galatasaray Spor Kulübü’nde atletizm de yapmış olan Suat Hayri Ürgüplü, 1929-32 yılları arasında İstanbul Ticaret Mahkemesi yargıçlığı yapmış, 1939 ve 1943 yıllarında Kayseri’den Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmişti.

2. Şükrü Saraçoğlu Kabinesinde, 9 Mart 1943 -13 Şubat 1946 yılları arasında Gümrük ve İnhisarlar Vekilliği, 27 Mayıs darbesi sonrasında kurulan Cumhuriyet Senatosu’nun 28 Ekim 1961 - 6 Kasım 1963 tarihleri arasında ilk Başkanlığını ,  20 Şubat - 27 Ekim 1965 tarihleri arasında da Adalet Partisi öncülüğündeki Koalisyon Hükümetende Başbakanlık yapmıştı. 1966 yılında Kontenjan Senatörü seçilmiş, 1972 yılına dek bu görevde kalmıştı.

Gümrük ve İnhisarlar Vekilliği sırasında kahve ithalatı konusunda yolsuzluklar olduğu yolunda dedikodular çıkınca örnek bir davranışta bulunmuş:
“ Adımın da karıştığı kahve yolsuzluğuyla ilgili, Bakanlığımda bir komisyon kurulmuştur. Bu teftiş heyetinin selametle çalışabilmesi için, benim, bu bakanlık koltuğundan ayrılmam gerekir; aksi halde, komisyonu etkilerim, sağlıklı bir karar oluşmaz. O nedenle, siyasi ahlak gereği, bakanlıktan istifa ediyorum. ” 

diyerek, 13 Şubat 1946’da istifa etmiş, daha sonra Yüce Divan’da yargılanmış, aklanmış ve siyasi hayatında bir yürütme organında Başkan, çok daha sonra da, 1965’te kurulan hükumetin Başbakanı olarak devam etmişti.
Bu örnek davranış, halen bazı okullarda İdare Hukuku dersinde örnek gösterilmekte ve okutulmaktadır.
Suat Hayri Ürgüplü, T.C. Bonn Büyükelçisi Necil Kazım Akses ile.

Tarihin bir cilvesi midir bilinmez, Lale Devri’ne son veren Patrona Halil İsyanı sırasında isyancıları yatıştırmak için idam edilip, Yeniçerileri teslim edilen ve sokaklarda sürüklenen Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın soyundan gelen Suat Hayri Ürgüplü’nin oğlu Hayri Suat Ürgüplü,
Sabiha Sultan
Paris’te tanıştığı, son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettin’in kızı Sabiha Sultan ile Son Halife Abdülmecid Efendi’nin oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi’nin ilk kez hem ana hem de baba tarafından hanedana mensup olan üç kızından biri olan Hanzade Sultan’ın,
Prenses Fazıla İbrahim ve Annesi Hanzade Sultan

Mısır Prensi Mehmet Ali İbrahim’den olan kızı Prenses Fazıla İbrahim ile
10 Aralık 1965 tarihinde evlenmişti.
Çiftin 1967’de Ali Suat, 1968’de Selim adlarında iki oğulları olmuş, 24 Eylül 1980 tarihinde ayrılmışlardı.

Hiç yorum yok: