Sayfalar

5 Aralık 2013 Perşembe

74 YIL ÖNCE BUGÜN, “MELEK” 29 YAŞINDA ÖLMÜŞTÜ.

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR:

6 ARALIK 1939;

74 YIL ÖNCE BUGÜN,

“MELEK”
TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ GÖRDÜĞÜ
YAKACIK SANATORYUMU’NDA
29 YAŞINDA HAYATA VEDA ETMİŞTİ.
O, EVİNE HİÇ UĞRAMAYAN VE ÜNLÜ BİR OPERET BESTECİSİNİN KIZIYDI VE ANNESİ SANİYE HANIMLA YOKSUL BİR EVDE YAŞIYORDU, DAHA SONRA O BABANIN YAZDIĞI ESERLERDE ROL ALARAK OPERET SAHNELERİNDE PARLAYAN BİR YILDIZDI;
MELEK MUHLİS...
VE O, SİNEMA OYUNCUSU VE DUBLAJ KRALI BİR EŞİN KOLUNDA DEBDEBELİ BEYOĞLU GECELERİNİN GÜZELİYDİ;
MELEK TAYFUR...
YİNE O, DARÜLBEDAYİ’NİN VE AYŞE (OZAN) OPERETİ’NİN AYŞE’SİYDİ;
MELEK EZGİ...
VE SON OLARAK, ÇAMLICA’DA BİR EVDE, CERRAHPAŞA HASTANESİ’NDE VE YAKACIK SANATORYUMU’NDA TEDAVİSİNDE YANLIZ KALAN, SİVRİ DİLLİ VE O NEDENLE DE BUNA UYGUN BİR İSİM KULLANMAYA BAŞLAYAN TÜBERKÜLOZ HASTASI BİR KADINDI;
MELEK KOBRA...
29 yıllık kısacık ömrüne dört farklı adı sığdırabilen “Melek”, tanınmış Operet Bestecisi ve Emprezaryosu Muhlis Sabahattin Ezgi’nin kızı, Sinema oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Ferdi Tayfur’un eşi, Türkiye’nin ilk Dünya Güzeli Keriman Halis Ece’nin en az onun kadar güzel olan kuzeniydi ve 1930’da 15 yaşında girdiği Cumhuriyet Gazetesi’nin açtığı Güzellik Yarışması’nda dereceye giremeyince hayata atılan, Tiyatro, Sinema ve Opera sanatçısıydı.
Yakacık Sanatoryumu’nda yalnız vefat ettiğinde daha henüz 29 yaşındaydı.

“Melek”, ilk kez babasının oluşturduğu “Muhlis Sabahattin’in Çocukları” adlı toplulukla “Perde Arkası” adlı operette sahne almaya başlamıştı. Daha sonra Darülbedayi’ye girmiş, Toto Karaca, İsmail Dümbüllü ve Şevkiye May gibi isimlerle birlikte çalışmıştı. Ünlü “Ayşe (Ozan) Opereti”nde “Ayşe” rolünü oynamıştı.

1932 yılından sonra, Muhlis Sabahattin, Muhsin Ertuğrul filmlerine müzik yapmaya başladığında o da sinema kamerasının karşısına geçmiş, 1933’te senaryosunu Nazım Hikmet Ran’ın yazdığı “Söz Bir Allah Bir”de, sonra da “Cici Berber”de, 1934’de “Milyon Avcıları”nda, “Karım Beni Aldatırsa”da rol almıştı. “Milyon Avcıları” filminin çekimi sırasında Adalet Cimcöz’ün erkek kardeşi, sinema ve seslendirme sanatçısı Ferdi Tayfur ile tanışmış ve evlenmişti. Ferdi Tayfur’un uyuşturucu bağımlılığından etkilenerek uyuşturucu kullanmaya başlamış, bir süre sonra da ondan ayrılmıştı.
Darülbedayi sanatçısı olarak, “Bir Kadının Hayatı”, “Leyla ile Mecnun”, “Aşk Mektebi” oyunlarında rol almış, son olarak da 1937’de Muhsin Ertuğrul’un sahneye koyduğu “Kral Lear” oyununda Kral’ın kızlarından Regan’ı canlandırmış, oyun sırasında fenalaşarak ağzından kan gelmesiyle tüberküloz olduğu ortaya çıkmış ve sahnelerden uzaklaşmak zorunda kalmıştı.
Ölümünün üzerinden yıllar geçmiş, Muhlis Sabahattin Ezgi’nin yaşamı üzerine araştırma yapan yazar Gökhan Akçura, fotoğrafçı Cengiz Kahraman vasıtasıyla onun Kadıköy’de bir sahafta bulduğu bazı fotoğraflara ve anı defterlerine ulaşmıştı. Gökhan Akçura’nın ulaştığı bu fotoğraflar ve defterler “Melek”e aitti ve hastalığının başgöstermesinden on ay sonrasından başlayıp vefatından bir ay öncesine kadar yazmış olduğu günlükleriydi.
Gökhan Akçura bu resim ve defterleri toparlamış, üç uzmanın makalesi eşliğinde 2006 yılında “Hatıratım - Melek Kobra” adıyla kitaplaştırmış ve Everest Yayınlarından yayınlanmıştı.  
Melek Kobra’nın hayatı Rüstem Ertuğ Altınay tarafından oyunlaştırıldı ve Tiyatro Boyalı Kuş tarafından tek kişilik bir oyun olarak sahneleniyor. Oyunda Melek Kobra’yı Yeşim Koçak canlandırıyor.



TİYATRO BOYALI KUŞ - “MELEK”

Gösterim: 6, 16, 27 Aralık,  Saat: 20:30

Yer: Sahne Cihangir

Adres: Ağa Hamamı Caddesi Taktaki Yokuşu 2B Firüzağa Cihangir/İstanbul
(Firüzağa Camii ve Kahvesi arkası, Ağa Bilardo yanı)
TEL: 0212 245 21 09 / 0542 477 27 53

oyundan kısa bir video:

http://www.youtube.com/watch?v=wm8vyT0h4TA 





Hiç yorum yok: