Sayfalar

11 Eylül 2013 Çarşamba

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR: 12 EYLÜL 1943;

70  YIL ÖNCE BUGÜN,

ALMAN DİKTATÖR HİTLER, TUTUKLANIP APENİNLER’DE GRAN SASSO DAĞININ ZİRVESİNDEKİ CAMPO IMPERATORE OTELİNE GÖNDERİLEN MÜTTEFİKİ, İTALYAN DİKTATÖR “DUÇE” BENİTO MUSSOLİNİ’Yİ GİZLİ VE BÜYÜK BİR OPERASYON PLANI İLE KAÇIRTMIŞ VE VİYANA’YA GÖTÜRÜLMESİNİ SAĞLAMIŞTI.
Yıllar boyu ateşli bir komünist, gözü dönmüş bir din düşmanı ve fanatik bir Darwinist olarak İtalyan siyasetinde kendine yer edinmeye çalışmış ama bu yolla hedefine varamayacağını anladığında çark edip şekil değiştirerek faşist bir diktatöre dönüşen “Duçe” Benito Mussolini, 1940’da Mihfer Devletler bloğunda İtalya’yı II. Dünya Savaşı’na sokup Kuzey Afrika ve Balkanlar’da Müttefiklere yenilip, gücünü kaybetmesinin ardından, Komünistlerin önderliğinde direnişçiler ülkede etkin olduklarında, Kral Viktor Emmanuel III. Tarafından görevden alınmış ve tutuklanarak Gran Sasso dağındaki Otele gönderilmişti.

Hitler, Mussolini’den sonra İtalya’nın teslim olacağını, Mussolini’nin Müttefiklere teslim edileceğini ve Almanya’nın güney cephesinde Müttefiklere karşı zayıflayacağını düşünerek, Duçe’nin bir operasyonla Gran Sasso dağından kaçırılmasını ve tekrar müttefiki olarak İtalya’da başa geçmesini istemişti.


Mussolini’nin tutuklanmasının ertesi günü, Otto Skorzeny ve Alman Ordusu’nun seçkin birliklerine mensup 5 subay, Hitler’in Doğu Prusya’daki Wolfschanze (Kurt İni) karargahına çağrılmışlardı.

Hitler, onları neden çağırdığını doğrudan söylememiş, onlara sırayla 2 soru sormuştu:
İtalya’yı iyi biliyor musunuz?
İtalya hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu sorulardan ilkine yalnızca Otto Skorzeny “evet” cevabını vermişti. 9 yıl önce balayını İtalya’da geçirmişti ve ülkeyi kısmen biliyordu.
İkinci soruya ise 5 subay birden politik olarak doğru cevaplar vermişler, İtalya’nın müttefikleri ve stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu söylemişlerdi. Otto Skorzeny ise, bu soruda kumar oynamaya karar vermiş,“Ben Avusturyalıyım, Führerim.” kendisi de aslen Avusturyalı olan Hitler’in, Avusturya ve İtalya arasında I. Dünya Savaşı sonrasında iyice artmış olan düşmanlığı anlayacağını düşünmüştü. Skorzeny’nin blöfü tutmuş, Hitler, diğer subayları göndermiş, bu çok stratejik görevde kendisine güvendiğini ve Mussolini’yi Müttefikler’e teslim edilmeden önce kaçıracabileceğine inandığını söylemişti.
7 hafta boyunca Skorzeny, Mussolini’nin izini sürmüş, bu müddet boyunca şüpheci İtalyanlar, Mussolini’yi 3 kere farklı yerlere taşımışlardı. Her üç seferde de Almanlar Mussolini’nin yerini tespit etmiş ancak tam harekete geçecekken, onu ellerinden kaçırmışlardı.
Mussolini önce Napoli açıklarındaki Ponza Adası’na, oradan da Sardinya açıklarındaki La Maddalena adasına gönderilmiş, Skorzeny, bir bombardıman uçağı ile hava fotoğrafları çekmek üzere bölgeye gitmiş, ancak uçak Müttefik avcı uçakları tarafından vurulmuş, Skorzeny ve uçak mürettebatı, bir İtalyan destroyeri tarafından kurtarılmışlardı.
Mussolini’nin son ikametgahı, Roma’daki Alman büyükelçiliğindeki polis ateşesi Herbert Kappler tarafından bulunmuştu. Kappler, İtalyan polis telsizindeki önemsiz gözüken bir mesajı dinlemişti. Mesajda, İtalyan Apenin Dağları’nın en yüksek noktası olan Gran Sasso çevresinde alınacak güvenlik önlemlerinden bahsediyordu.

Böylelikle, Mussolini’nin buraya getirildiğini anlaşılmış, diğer istihbarat raporlarından da, Mussolini’nin, sadece teleferikle ulaşılabilen bu yere getirildiğini doğrulanmıştı.
İtalya Müttefikler tarafından işgal edilmeye başlanmış, İtalya teslim olmuştu. O nedenle Almanlar acele etmelilerdi. Skorzeny hemen bölgeye uçmuş, havadan kendi fotoğraf makinesi ile keşif fotoğrafları çekmiş ve bu fotoğraflarla üsse döndükten sonra hemen bir plan yapmıştı.
Plan basitti ama hiç de kolay değildi.
- Herbiri, 1 pilot ve 9 paraşütçü taşıyan 12 adet DFS 230 taarruz planörü, Gran Sasso semalarında, 9500 feet yükseklikte, dakika başına bir planör olmak üzere, bağlı oldukları uçaklardan salınacaklar. Havadaki beklenmeyen rüzgarlar ile mücadele edilecek ve planörler Mussolini’nin tutulduğu dağ otelinin hemen yanındaki küçük ve kayalıklı araziye inmeye çalışacaklardı.
- Planörler yere indiği anda, paraşütçüler otele saldıracaklar ve Mussolini’yi, başındaki nöbetçiler onu vurmaya fırsat bulamadan ele geçirecekler, sonra oteldeki İtalyanlar’ı etkisiz hale getirerek, çevre güvenliğini sağlayacaklardı.
- İkinci bir grup da, dağ otelini dış dünyaya bağlayan teleferiğin aşağıdaki ucunu ele geçirecekti.
- Mussolini, derhal Fieseler Fi-156 “Stork” model hafif iki kişilik bir uçak ile bölgeden uçaklaştırılacaktı. 
Saldırı kuvveti toplam 108 kişiden oluşuyordu. 9 planöre dağılmış 81 paraşütçü, 3 planöre dağılmış Skorzeny, 25 komandosu ve Skorzeny’nin yanında getirdiği “misafiri”. Bu “misafir” İtalyan Askeri Polis şeflerinden General Fernando Soleti idi. Skorzeny’nin adamları tarafından kaçırılmış ve gelmeye zorlanmıştı. Skorzeny’nin amacı, dağ evindeki İtalyanlar’ın şaşırtmaktı.

Skorzeny’nin planörü yere indiği anda, Skorzeny, General Soleti’yi önüne katarak dağ evine doğru koşmaya başladı. Sonra birden, 2. katta camda duran Mussolini’yi gördü. Artık nereye gideceğini biliyordu. Mussolini’ye içeri girmesi için bağırdı. Sonra otele daldı. İtalyanlar neye uğradıklarını şaşırmışlardı. General Soleti onlara ateş etmemeleri için bağırdı. Bir dakikadan kısa bir süre sonra, Skorzeny Mussolini’nin odasına daldı. 2 nöbetçiyi etkisiz hale getirdi. Bu sırada 2 adamı da, duvardan tırmanarak camdan içeri girdiler. Mussolini’nin karşısına geçen Skorzeny, onu selamladı ve şöyle dedi: “Duçe, sizi kurtarmam için beni Führer yolladı.”

Oteldeki ve teleferik istasyonundaki İtalyanların etkisiz hale getirilmeleri sadece birkaç dakika sürmüştü..
Mussolini’yi oradan götürecek olan iki kişilik, küçük uçağa, iri yarı biri olan Skorzeny de binmek istemişti, uçak 2 kişilik olduğu için, pilot itiraz etmiş ancak Skorzeny, Mussolini’nin koltuğunun arkasındaki küçük boşluğa yerleşmişti. Skorzeny neden bu konuda ısrar ettiğini sonradan “Uçak oldukça riskli bir kalkış yapacaktı. Bu kadar başarılı bir operasyonun ardından, Führer’e, Mussolini’yi kurtardığımızı, ancak onu getirecek uçağın Gran Sasso’da kayalıklara çakıldığını rapor edemezdim. Hayır, böyle bir rapor vereceğime, ben de o uçakta ölmeyi tercih ederdim.” demişti.


Pilot Gerlach’ın kalkış konusunda kaygıları vardı. Hem çok kayalık bir pistten kalkacaklardı, hem de pistin sonunda derin bir uçurum vardı. Pilot, paraşütçülere uçağı tutmalarını ve kendisi motoru en son hıza getirene kadar bırakmamalarını tembihlemişti. Motor son hıza gelince uçak taşlı pistte hoplaya zıplaya hızlanmış ve uçurumun kenarından zor da olsa kalkmıştı. Başarı tamamen Yüzbaşı Gerlach’ın çelik gibi sinirlerinin eseriydi. Yolculara bu kalkış esnasında motorun arızalandığını ve şans eseri havada kaldıklarını da söylememişti.


Roma’daki Alman hava üssüne inmişler, oradan da bir Alman bombardıman uçağıyla Viyana’ya gitmişler, Mussolini, oradan Wolfschanze’ye, Hitler ile buluşmaya gitmişti.
Bu operasyonun ardından, bu operasyona katılanlar ödüllendirilmişlerdi. Skorzeny, binbaşılığa terfi ettirilmiş ve Şövalye Haçı ile ödüllendirilmişti. Pilot Yüzbaşı Gerlach, havacılık tarihinin en zor kalkışını gerçekleştirdiği için Şövalye Haçı ile ödüllendirilmişti.


Kaçırılmasının ardından Duçe "Cumhuriyetçi Faşist Parti" yle "İtalyan Sosyal Cumhuriyeti" kurmuş ve kendine bağlı birliklerle mücadeleyi sürdürmüştü.

Savaşın son günlerinde 25 Nisan 1945'de bir Alman delegesini bekleyen Mussolini, kimsenin gelmemesiyle şaşkına dönmüş, Aldatıldık, yine Almanlar tarafından aldatıldık demiş, 27 Nisan sabahı zırhlı bir araba ve yirmibeş kamyon ile beraber yola koyulmuştu. Amacı, "İspanya"ya kaçmak için bir uçağa binmek üzere "İsviçre"ye gitmekti.
Mussolini ve metresi’nin yakalandıkları yol.

Yolda ilerlerken partizanlarla Musso adı verilen yerde çatışmaya girmiş, Mussolini zırhlı arabayla kaçmaya başarmıştı. Kaçmayı başaran Mussolini ve beraberindekiler, Komünist partizanlar tarafından, Dongo köyü "Como Gölü" yakınlarında durdurulmuş, araba aranırken battaniyeye sarılmış bir erkek bulmuşlardı. Arabanın içindekilerin zavallı bir sarhoş diye geçiştirmeye çalıştıkları kişiyi battaniyeyi kaldıran partizan tanımıştı o kişi Mussolini’den başkası değildi.
Mezzegra / Casa De Maria Giriş Kapısı

Mezzegra / Casa De Maria
Yakalanan Mussolini ve metresi Clara Petacci Mezzegra’daki De Maria ailesinin evine götürülmüş ve 28 Nisan 1945’de Albay rütbeli komünist partizan Colonnello Valerio tarafından toplam beş kurşun ile vurularak öldürülmüştü.
Clara Petacci

Hiç yorum yok: