Sayfalar

3 Eylül 2013 Salı

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR: 3 EYLÜL 1908;

105 YIL ÖNCE BUGÜN,

ÇAĞDAŞ TÜRK MİZAH VE KARİKATÜRÜ’NÜN ÖNCÜSÜ SAYILAN VE TÜRKİYE’NİN İLK HAFTALIK MİZAH DERGİSİ “KALEM”
II. MEŞRUTİYET’İN İLANINDAN SONRA SALAH CİMCOZ VE CELAL ESAT ARSEVEN TARAFINDAN TÜRKÇE - FRANSIZCA OLARAK YAYINLANMAYA BAŞLAMIŞTI.

Dergide yazılar Fransızca ve Türkçe çevirileriyle yayımlanıyor,
pek çok Türk ve yabancı yazar, karikatürist yer alıyordu.
Kalem yalnızca içeriğiyle değil aynı zamanda kâğıt ve baskısıyla da oldukça kaliteli bir yayın organı olmuştu. Ancak tüm bunlara rağmen döneminin önemli bir mizah dergisi olarak II. Abdülhamit ve sonrasında İttihat ve Terakki yönetimini de eleştirmekten geri kalmıyo, bu yüzden de sık sık iktidardan baskı görüyordu. Bu nedenle 130. Sayısını çıkarttıktan sonra 29 Haziran 1911’de yayın hayatına son vermişti.


Dergide pek çok önemli yazar ve çizer çalışmıştı. Bunlarda biri de Türk karikatürünün öncüsü sayılan Cemil Cem’di. Kalem’de yayınlanan karikatürleriyle tanınmış ve daha sonra yapıtlarını bir kitapta toplayarak Türk karikatürünün ilk albümü’nü hazırlamıştı.


Dergide, Sedat Nuri İleri, Refik Halit Karay, İzzet Melih Devrim, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Mithat Cemal Kuntay, İzzet Ziya, Ahmed Rasim gibi Türk ve L. Andres, Ion, A. Rigopulos, Scarselli, Pahatrekas, Plaicek d’Ostoya gibi yabancı yazar ve çizerler çalışmıştı.


Hiç yorum yok: