Sayfalar

21 Eylül 2013 Cumartesi

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR: M.Ö.21 EYLÜL 19


2032 YIL ÖNCE BUGÜN,


ROMA İMPARATORLUĞU’NUN EPİK DESTANI OLARAK KABUL EDİLEN “AENEİS”İ YAZAN ROMALI ŞAİR
PUBLIUS VERGILIUS MARO,
DESTANIN GEÇTİĞİ “ILION” (TROYA) KENTİNİ GÖRMEK ÜZERE ÇIKTIĞI YOLCULUKTA HASTALANIP GERİ DÖNERKEN “BRUNDISIUM”DA (BRİNDİSİ) ÖLMÜŞTÜ.



“Aeneis Destanı”nın ana karakteri Aeneas Troyalı bir kahramandır. Mitolojiye göre Ankhises ve Afrodit’in oğludur, Troya Krallarının soyundan gelir ve Hector’un kuzenidir. Troya’nın savunmasında önemli bir rol oynamışsa da sadece Hector’un başarılarına erişememiş, Homeros onun ikinci adam durumunda kalmasından ve bundan hoşnut olmamasından bahsetmiştir. Daha sonraki efsanelerde Troya’ya ihanet ettiği görüşü bu iddiadan doğmuştur. Bir diğer iddia ise Troya Savaşı sonrasında sağ kalan Troya’lılara önderlik ettiği ile ilgilidir. Her iki durumda da anlaşılan odur ki Aeneas, annesi Afrodit’in koruması altında, omuzlarında babası Ankhises, elinden tuttuğu oğlu Askanius ile birlikte Troya yangınından kaçarak sağ olarak kurtulmuştur.




Vergilius, işte destanında bu Troya Savaşı’ndan sonra Aeneas’in sağ kalmasıyla başlayan dönemi işlemektedir. Aeneas, Savaştan sağ kurtulanlar ile birlikte önce Andrantos’a (Altınoluk) gelmiş, sonra Kybele Kutsal koruluğundan kestikleri ağaçlarla inşaa ettikleri 20 gemi ile denize açılmışlardı. Rüzgar onları Kartaca’ya sürüklemiş, sonra da orta İtalya’ya çıkmışlar, Tiber Nehri kıyılarında yerli Sabinler ile karışarak Roma kentini kurmuşlardı. Aeneas, Troya’dan kaçarken Troya’nın koruyucusu (kenti fethedilmez kılan) Palladion heykelini de beraberinde getirmiş ve Roma kentinde kutsal ateşin tanrıçası Vesta’nın tapınağında çok sıkı olarak korunmuştu. Torunları Remus ve Romulus Roma İmparatorluğu’nu kurmuştu. Bu nedenle Aeneas, Roma’nın milli kahramanı ve İmparator Augustus’un atası sayılmıştır.

Aeneas, İtalya’nın güneyinde Castro kıyılarında 

Tarihte Palladion’u elinde bulunduran şehir hep önemli bir yere sahip olmuştu. Önce Truva ardından Roma, Dünya tarihinde önemli bir yere sahip olmuşlardı. Daha sonraki yüzyıllarda Palladion’un İmparator Constantine tarafından Roma’dan Constantinopolis’e (İstanbul) getirildiği ve günümüzde Çemberlitaş Sütunu olarak bilinen ve yine Roma’da bulunan Apollon Tapınağı’ndan söktürülüp İstanbul’a getirilmiş ve üzerindeki Apollon heykeli indirilerek yerine İmparator Constantine’in heykeli yerleştirilmiş olan “Constantine Kolonu”nun altına gömüldüğü rivayet edilmektedir. Belki de İstanbul’un çağlar boyu süren çekiciliği, önemi ve ihtişamı da bu Çemberlitaş altında gömülü olan Palladion’dan gelmektedir.

Palladion 

  
Bir başka rivayette de Çemberlitaş’ın altında Hz. İsa’nın çarmıhına ait parçaların ve “Kutsal Kase”nin bile gömülü olduğu söylenmektedir.

Constantine Kolonu (Çemberlitaş) 
“Aeneas’ın sırtında babası ve elinde Palladion ile Yıkılan Troya’dan Kaçışı”
Federico Barroci (1598) / Roma, Galleria Borghese 


Hiç yorum yok: