Sayfalar

1 Ekim 2013 Salı

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR: 2 EKİM 1992;

21 YIL ÖNCE BUGÜN,
1940 YILINDA İNŞAA EDİLMİŞ, 1971’DE ABD DENİZ KUVVETLERİNDEN TÜRK DENİZ KUVVETLERİNE DEVREDİLMİŞ VE TADİL EDİLEREK MAYIN DÖŞEME MUHRİBİ OLARAK KULLANILMIŞ OLAN “TCG MUAVENET* MUHRİBİ EGE DENİZİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLEN NATO KARARLILIK GÖSTERİSİ SIRASINDA AMERİKALILARIN “USS SARATOGA” UÇAK GEMİSİNDEN ATILAN
2 ADET “SEA SPARROW” FÜZESİYLE VURULMUŞ,
GEMİ KOMUTANI YARBAY LEVENT KUDRET GÜNGÖR,
UÇAKSAVAR YARDIMCI SUBAYI TEĞMEN ALPERTUNGA AKAN, TESİS ASSUBAYI SERKAN AKTEPE,
İKMAL ÇAVUŞU MUSTAFA KILIÇ VE ER RECEP AKAN
ŞEHİT OLMUŞ, 22 ASKERİMİZ DE YARALANMIŞTI.

“Geminizi batırdık, özür dileriz” diyen ABD, olayın bir kaza olduğunu açıklamış ancak, “Sea Sparrow” füzelerinin ikisinin birden tam isabet kaydetmesi, bu füzelerin ateşlenebilmesi için kademeli olarak 6 ayrı kararın gerektiği ve bu işlemlerin ayrı ayrı odalardaki farklı personeller tarafından yapılıyor olması nedeniyle kaza açıklaması kamuoyu tarafından inandırıcı bulunmamış ve kasten yapıldığı düşünülmüştü. Muavenet Muhribi hurdaya ayrılırken, ABD Türkiye’ye tazminat ödemişti.



Türk Deniz Kuvvetlerinde DM 357 borda numarası ile hizmet gören “TCG Muavenet” muhribi, II. Dünya Savaşı’nın son yıllarında ABD Deniz Kuvvetlerinde “USS Gwin” adı ile kullanılmaya başlanmış Pasifik Savaşlarında 28 Japon Kamikaze uçağı düşürmüştü. 25 Mayıs 1940’da Boston Tersanesi’nde denize indirilen USS Gwin, II. Dünya Savaşı sırasında 5 savaş yıldızı almış, Temmuz 1943’te Solomon Adaları’nda Kolombangara Deniz Savaşı sırasında bir Japon Destroyeri tarafından atılan bir torpido ile ortasından yaralanmış ve batmıştı. Daha sonra 1971 yılında modernize edilerek Türk Deniz Kuvvetleri’ne devredilmişti.

“TCG Muavenet” Kıbrıs Barış Harekatına katılmış, o dönemdeki Donanma Komutanı Oramiral Hilmi Fırat Harekatı bu gemiden sevk ve idare etmişti. Saatteki hızı 32 mil olan, 112,5 metre boyunda ve 17 metre enindeki TCG Muavenet’te 200 erbaş, 105 astsubay ve 22 subay görev yapabilmekteydi. Türk Donanması’nda en çok silaha sahip muhriplerden biriydi ve hem mayın döşüyebiliyor, hem de vurucu güce sahipti. Muhrip 3 Ana batarya topuna, 4 Uçaksavara, ayrıca su bombası, deniz altı savunma sistemi ve torpidolara da sahipti.


*Muavenet : yardım anlamına gelir.
“muavenetine ne kadar muhtacım, vicdan azabından nasıl perişanım, görmüyor musun?”
-Attila İlhan-

Hiç yorum yok: