Sayfalar

21 Ekim 2013 Pazartesi

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR: 22 EKİM 1943;

70 YIL ÖNCE BUGÜN,

UZUN YILLAR DÜNYANIN EN GÜZEL KADINLARINDAN BİRİ OLARAK SAYILAN,
16 YAŞINDA SİNEMA KARİYERİNE BAŞLAYAN,
21 YAŞINDAYKEN ÇEVİRDİĞİ O ÜNLÜ
“LES PARAPLUIS DE CHERBOURG” (CHERBOURG ŞEMSİYELERİ) FİLMİ İLE ŞÖHRETİ YAKALAYAN,

“VE TANRI KADINI YARATTI” FİLMİYLE ASLINDA KENDİSİ “KADIN”I, YANİ BRIGITTE BARDOT’U YARATAN ÜNLÜ ÇAPKIN ROGER VADIM İLE BÜYÜK BİR AŞK YAŞAYAN,


ROMAN POLANSKI VE LUIS BUÑUEL’İN FİLMLERİNDE,
GÜZEL, SOĞUK, UZAK VE DOKUNULMAZ SARIŞIN İMAJIYLA
ÜNÜNE ÜN KATAN,
1981’DE “SON METRO” (LE DERNIER METRO) FİLMİYLE HEM “CÉSAR” EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ,
HEM “DAVID DI DONATELLO” ÖDÜLÜ, 1992’DE “INDOCHINE” İLE TEKRAR “CÉSAR” EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ, 1998’DE VENEDİK FİLM FESTİVALİ’NDE “PLACE VENDOME” (VENDOME MEYDANI) FİLMİ İLE, EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ, 1998’DE BERLİN ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ’NDE “8 WOMEN” (8 KADIN) FİLMİ İLE, EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ ALAN FRANSIZ SİNEMASININ GÜZEL YILDIZI, 

CATHERINE
(FABIENNE DORLÉAC)
DENEVUE

PARİS’TE FRANSIZ SAHNE VE BEYAZPERDE OYUNCUSU MAURICE DORLÉAC VE YİNE BİR OYUNCU OLAN RENÉE DENEUVE’NİN 3 KIZINDAN ORTANCASI OLARAK DÜNYAYA GELMİŞTİ.


BÜYÜK KIZ KARDEŞİ DE KENDİSİ GİBİ BİR DÖNEM ÜNLENMİŞ, ANCAK HENÜZ 25 YAŞINDA NICE’DE UÇAĞA YETİŞMEK İÇİN HIZLI KULLANDIĞI RENAULT 10 OTOMOBİLİN DİREKSİYON HAKİMİYETİNİ KAYBEDEREK YAPTIĞI KAZADA, ARABANIN KAPISI AÇILAMAYINCA ALEVLER İÇERİSİNDE HAYATINI KAYBEDEN AKTRİST
FRANCOISE DORLÉAC’TIR.

Fransız Sineması’nın en önemli oyuncularından biri sayılan Catherine Deneuve, 1983 yapımı klasik kült filmlerden biri sayılan “Hunger”da (Açlık) bir vampiri canlandırmış, bu filmde ve yedi filmde daha İngilizce olarak oynamıştı. 





Fransız’lar ilk kez 1969 yılında “Marianne”nin yüzünde Brigitte Bardot’un portresini kullanarak Fransa’nın ünlü kadınlarını sembolleştirmeye başlamışlar, belli aralıklarla da bunu farklı kişiler ile sürdürmüşlerdi.

Marianne, Fransa’da bir çok yerde, Belediye Binalarında, Adliyelerde, Fransız posta pullarında, Fransız Euro’larının üzerinde Fransız Cumhuriyeti’nin Zaferi olarak ve en önemli sembolü olarak yer alır.

Catherine Deneuve da, 1985-89 yılları arasında Fransa’nın Ulusal Sembolü olan “Marianne”nin de yüzü olmuştu. 



Catherine Deneuve, 1965 yılında ünlü erkek dergisi Playboy için çıplak pozlar vermiş,

1970’lerin sonlarında Chanel No 5 in yüzü olmuş ve onun cazibesi parfümün ABD’de satışlarının artmasına neden olmuştu.



1983 yılında, Amerikan Home Products onu kendilerine kozmetik çizgi temsilcisi ve ünlüsü olarak seçmiş, dünyaca ünlü fotoğrafçı Richard Avedon çektiği fotoğraflarla ve “Yakından bakın, seneye 40 olacak” sloganıyla basında yer almıştı.



Catherine Deneuve tasarımcı Yves Saint Laurent’in ilham perisi olarak kabul edilir ve sanatçı “Belle de Jour” (Gündüz Güzeli) filminde Yves Saint Laurent tasarımı giysiler giymiştir.

2001 yılında L’Oreal Paris'in yeni yüzü seçilmiş, 2007 yılında da
Louis Vuitton bavul reklamlarında görünmüştü.


Catherine Deneuve, 2008 yılında “Un conte de Noël” (Bir yılbaşı hikayesi) filmiyle de 100. filmini çekmişti.

69 yaşındaki Catherine Deneuve bu yılın mart ayında da Guardian tarafından 50 yaş üzeri 50 en iyi giyimli kadından biri olarak seçilmişti.


Hiç yorum yok: