Sayfalar

3 Ekim 2013 Perşembe

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR: 4 EKİM 1957;

56 YIL ÖNCE BUGÜN,

SOVYETLER BİRLİĞİ UYGULANABİLİRLİĞİNİ DENEYİP GÖSTERMEK AMACIYLA RUSÇA’DA “YOLDAŞ” VE “UYDU” ANLAMINA GELEN “SPUTNIK” PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE 58 CM. ÇAPINDA
80 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDAKİ DÜNYANIN İLK YAPAY VE İNSANSIZ UYDUSU OLAN “SPUTNIK-1”İ GÜNÜMÜZDE KAZAKİSTAN SINIRLARI İÇERİSİNDE KALAN BAYKONUR UZAY ÜSSÜ’NDEN UZAYA FIRLATMIŞ, BU ABD TARAFINDAN BÜYÜK BİR KORKUYLA KARŞILANMIŞ VE UZAY YARIŞININ BAŞLAMASINA NEDEN OLMUŞTU.



20 ve 40 MHz gücünde iki radyo vericisi bulunan Sputnik-1 pilleri bitinceye kadar üç hafta boyunca sinyal göndermiş, giderek yörüngesi alçalan Sputnik-1 fırlatılmasından 92 gün sonra 4 Ocak 1958’de atmosfere girerek yanmıştı. Sputnik-1, 250 km yüksekliğindeki yörüngesi üzerinde 1400 tur atmış, 70 milyon km. yol katetmişti.


ABD, Sputnik’e karşılık uzaya uydu göndermeye çalışmış, ancak ilk denemeleri başarısızlığa uğramış, ancak 1958’de bir uydu gönderebilmişti ve Sovyetlerin uydusundan daha hafif olmasına rağmen onlardan ancak aylar sonra yörüngeye oturtulabilen ABD uydusu ile Kruşçev “greyfurt” diyerek alay etmişti.


Hiç yorum yok: