Sayfalar

24 Ağustos 2013 Cumartesi

TARİHTEN BUGÜNE DÜŞEN NOTLAR: 25 AĞUSTOS 1944;

69 YIL ÖNCE BUGÜN,


II. DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA ALMANYA’NIN 4 HAZİRAN 1940’DA GİRİP ANCAK 10 GÜNDE TAM OLARAK KONTROL ALTINA ALABİLDİĞİ VE İŞGAL ETTİĞİ FRANSA’NIN BAŞKENTİ PARİS,
FRANSIZ DİRENİŞ HAREKETİNİN ALMAN GARNİZONUNA KARŞI 19 AĞUSTOS’TA BAŞLATTIĞI AYAKLANMANIN  7 GÜNÜNDE,
Alman Garnizon Komutanı
General Dietrich von Choltitz
Alman Garnizon Komutanı General Dietrich von Choltitz teslim olduğunda.
ALMAN GARNİZON KOMUTANI GENERAL DIETRICH VON CHOLTITZ’İN MONTPARNASSE GARI’NDA TESLİM OLMASIYLA SONA ERMİŞTİ.

   PARİS KURTULMUŞTU...

Paris'in Kurtuluşu ( La libération de Paris),Fransa’nın başkenti Paris’in çevresi ve şehrin içerisinde devam eden sokak savaşları ve direniş, Overlord Harekatı’nın son muharebesi olarak değerlendirilir.







Kurtuluş, Fransız Direniş Hareketi'nin Alman garnizonuna karşı ayaklanmasıyla başlamış ve 24 Ağustos'ta Forces Françaises de l'Intérieur (FFI) direnişçileri, Özgür Fransa Ordusu ve ABD 4. Piyade Tümeni tarafından desteklenmişti.



Gene­ral De Gaulle, 26 Ağustos günü, Meçhul Asker Anıtı'nı ziyaret ederek saygı duruşunda bulunmuş, sonra Notre Dame Katedrali'ne gi­derek dua etmişti.



Müttefiklerin stratejisi, Fransız Direniş Hareketi'nin Paris’te ayaklandığı zaman Ren Nehrine doğru çekilen Alman kuvvetlerini yok etmekti.

Müttefik Yüksek Komutanı Eisenhower Paris'i birincil hedef olarak görmüyordu ve bunun yerine ABD ve Britanya'nın müttefiklerinin Sovyet Ordusundan önce Berlin’e girmesini ve savaşa son vermesini istiyordu.
 Paris'teki çatışma için fazla erken olduğunu düşünen Eisenhower, Hitler’in Paris'i imha etmeyi emrettiğini bildiği için başka bir Stalingrad’ın yaşanmasını da önlemek istiyordu.
Böyle görev için zamana ve bütün müttefik tümenlere ihtiyacı olduğunu düşünen Eisenhower’in bu pasif davranışı nedeniyle onu, Charles de Gaulle Özgür Fransa Ordusu'nun 2. Zırhlı Tümeni (2ème DB)'ni tek başına Paris'e göndermekle tehdit etmişti.



Ülkenin, yönetim ve siyasetin, demiryolu sisteminin, iletişim hatlarının ve karayollarının göbeği olan Paris, Fransız Direniş Hareketi içindeki güç yarışmasında bir ödül oldu. 

24 Ağustos günü, Özgür Fransa Ordusu'nun 2. Zırhlı Tümeni komutanı General Philippe Leclerc, üstü olan ABD’li General Omar Bradley’e iaat etmeyerek, yüzbaşı Raymond Dronne komutasındaki öncü birliğini, tümenin tüm birliklerinin de ertesi gün orda olacağına dair mesaj ile birlikte, Paris'e yollamıştı.

25 Ağustos’ta şehre giren ve Alman birlikleri ile savaşmaya başlayan 2. Zırhlı Tümen, işgal kuvvetleri kokutanı General Dietrich von Choltitz’i genel karargahında sıkıştırmış, tutuklamış ve Mont-Parnasse garına götürmüş, orada Choltitz, Paris Alman Garnizonu’nun teslim belgesini imzalamış ve bu Paris’in kurtuluşunun resmi belgesi olmuştu.

Aynı akşam Paris’e gelen General De Gaulle doğruca Savunma Bakanlığı’na gitmiş ve geçici hükümeti buraya yerleştirmişti.

Bundan sonra sokaklara dökülen Paris halkı büyük bir coşku ile kurtuluşu kutlamışlardı.

29 Ağustos 1944’de Montelimar’da sokak ortasında saçları traş edilen Fransız kadını

Paris’in işgali sırasında Alman askerleri ile zorla veya gönüllü olarak ilişki kuran ve kendilerine menfaat sağlayan Fransız kadınları, Paris’in kurtuluşu sonrasında, utanç verici bir intikam ile karşı karşıya kalmışlardı. Sokakların ortasında “fahişe” olarak yaftalanan bu Fransız kadınlarının saçları halkın onu tanıyabilmesi ve lanetlemesi için traş ediliyor, göğüslerine boya ile gamalı haç (svastika) çiziliyor ya da boyunlarına da “Ben bir Boche*ye fahişelik yaptım” ya da benzeri yaftalar asılıyordu.

*Boche: Bir Alman için aşağılayıcı bir terimdir ve Almanlara karşı savaş sırasında çoğunlukla Fransızlar tarafından kullanılmıştır. “Tahta kafa” anlamına gelir.

Hiç yorum yok: