132 YIL ÖNCE BUGÜN,
İSKOÇYA’DA LOCHFİELD, AYRSHIRE’DA DOĞAN, BİYOLOG VE FARMAKOLOG ALEXANDER FLEMING, 1928 YILI EYLÜL AYINDA LONDRA’DA ÇALIŞTIĞI AZİZE MARY’NİN HASTANESİ AŞILAMA BÖLÜMÜNDE ÇALIŞTIĞI SIRADA, HERZAMAN DAĞINIK OLAN LABORATUVARINI DÜZENLEMEYE ÇALIŞIRKEN, “STAPHYLOCCOCUS
AUREUS” BAKTERİSİ TARAFINDAN SARILMIŞ YAPRAKLARDA YETİŞMİŞ İLGİNÇ BİR MANTAR
KOLONİSİ KEŞFETMİŞ VE BU MANTAR KOLONİSİNİN ZARARLI BAKTERİLERİ YOK ETTİĞİNİ
FARKETMİŞTİ.
HAVA İLE TAŞINAN BAZI SPORLARIN, SAF KÜLTÜRÜ MAVİ-YEŞİL RENKLİ BİR KÜF LEKESİ GİBİ ÇEVRELEDİĞİNİ VE BAZI BAKTERİLERİ YOK ETTİĞİNİ FARKEDEN VE BUNUN ÖNEMİNİ KAVRAYAN FLEMING, BU SAYEDE II. DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA VE SONRASINDA MİLYONLARIN HAYATINI KURTARAN BİR BULUŞA İMZA ATMIŞ, MODERN TIBBIN BAKTERİLERE BAKIŞINI DEĞİŞTİREN PENİSİLİN’İ KEŞFETMİŞTİ.
FLEMING, PENICILLIUM ÜZERİNDEKİ BAKTERİYOLOJİK TETKİKLERİNİ BİTİRMESİNE RAĞMEN MADDEYİ ÜRETEBİLECEK MADDİ İMKANI OLMADIĞINDAN 1939 YILINA KADAR BEKLEMİŞTİ.
PENICILIN’İ KENDİSİNE YARDIMCI OLAN SIR HOWARD FLOREY VE ERNST BORIS CHAIN İLE BİRLİKTE FARKOKOLOJİK VE KLİNİK ÇALIŞMALARINI OXFORD’DA BİTİREREK, SINAİ ÜRETİMİNİ AMERİKA’DA BAŞLATABİLMİŞLERDİ.
FLEMING, 1945 YILINDA KENDİSİNE YARDIM EDEN İKİ ARKADAŞI İLE BİRLİKTE BU ÖNEMLİ KEŞİFLERİ NEDENİYLE “NOBEL TIP ÖDÜLÜ”NÜ KAZANMIŞLARDI. FLEMING’İN BAŞLICA ESERİ “PENİSİLİN’İN TATBİKATTA KULLANILMASI” ADLI KİTABIDIR.
BULUŞUYLA MODERN TIBBIN ANTİBİYOTİKLERE BAKIŞINI, DEĞİŞTİREN VE MİLYONLARIN YAŞAMINI KURTARAN FLEMİNG, 11 MART 1955 TARİHİNDE 73 YAŞINDA GEÇİRDİĞİ BİR KALP KRİZİ SONUCU LONDRA’DA YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder